Inred jakttornet

22 Aug 2022

Ett jakttorn är i första hand ett gömsle som gör att jägaren ska kunna låta älgar, rådjur och andra djur komma riktigt nära innan man kan skjuta. De är byggda högt upp av två skäl. Det ger bättre synvinkel och ett skott som riktas nedåt kommer snabbare att slå backen om man missar målet. 

Trött på att bygga om och bygga till ditt jakttorn varje sensommar? Bra jakttorn till salu hittar du här och genom att de kommer som byggsats är de enkla att montera!

Men ett jakttorn är faktiskt mycket mer än bara en plats att gömma sig och många jägare väljer att inreda dem på olika sätt. Här får du lite tips som vi samlat på oss genom att fråga några jägare hur de valt att inreda sitt jakttorn. 

Tips på saker du kan inreda med

Då har vi kommit till våra tips på inredning och inte helt oväntat handlar det om att göra jakttornet mer bekvämt och kanske inte så estetiskt tilltalande. Vi hittar inga tavlor, kristallkronor eller tapeter som tips. Men vill du hänga tavlor så är det helt OK!

  • Något att sitta på: Ryggsäckar har ofta en pall men det är bekvämare med en riktig pall eller en liten bänk. Klä den gärna med något mjukt men tänk på att ha regntätt material överst som är lätt att torka av. 
  • Något att luta sig mot: Flera av de jägare vi frågat tipsar om att ha en bräda att luta sig mot när man siktar. Klär man den med liggunderlagsmaterial riskerar man inga ljud och det blir skönt att sikta. 

Vårt sista tips är en plåtburk att elda i. Perfekt att värma fötterna intill en kall vinterdag. 

Tips kring inredning

14 Mar 2022

Att inreda ett hem, det är riktigt kul, men det kan även vara svårt ibland. Du kanske i tanken har koll på hur det ska vara redan, men är osäker på om det går att få till just det resultatet? Det kan vara bra att först hitta vad det är för stil du har och gå efter den. Att planera är en stor del av att inreda och är minst lika viktigt som att sedan köpa de inredningsprylar du vill använda dig av. Bra inredning finns på nätet. Glöm inte små detaljer som fina tvålar Savon de Marseille. För bra inspiration, kolla internet samt se även till att göra en så kallad mood board.

Komfort eller design?

Ett hem ska inredas så att det går att leva i det. Inte för att det ska se ut som ett inredningsmagasin. Så även om du hittar en snygg designfåtölj, känn efter om den är bekväm att sitta i! Att bara ha möbler för att de är snygga, det är inte en hit! Är det så att du står mellan design och komfort, låt då alltid komforten komma först! Så onödigt att ha möbler som ingen vill sitta i!

Glöm inte belysningen

Många lägger mycket fokus på inredningen men glömmer bort att även belysningen är en stor del av den. Så se till att läsa på mer om att inreda med lampor, så att du får rätt sorts belysning i alla dina rum.

Ett träd i trädgården som ska bort?

13 Feb 2022

En trädgård utan träd är bara en gräsmatta men ibland så måste man ändå ta bort en del träd hemma. Men hur gör man för att fälla träd i Nacka utan att skada sitt hus eller grannens bil? Vi tipsar!

  1. Kontrollera trädet: Är det murket eller friskt? Finns det risk att grenar faller ner medan du sågar? Lutar trädet?
  2. Mät upp avstånd: Hur långt från huset står trädet? Finns det bilar i närheten?
  3. Planera fällningen: Kapa bort grenar som är i vägen, gör ett ordentlig fällhugg och se sedan till att använda hävstång.

Är du inte helt säker på vad vi pratar om i ovanstående tre punkter? Då ska du inte starta motorsågen på egen hand. Trädfällning i Nacka måste utföras på ett säkert sätt, och det gäller givetvis även trädfällning på Värmdö och andra platser i landet där egendom eller personer kan komma till skada när du fäller ett träd.

Man får be om hjälp

Om du känner någon som är duktig med motorsåg så går det bra att be denne om hjälp. Tänk då bara på att denne person bör ha ett motorsågkörkort samt att du kollar över din försäkring i det fall något skulle gå snett. Du kan också kolla in trädfällningvärmdö.se som erbjuder trädfällning av proffs. De är försäkrade och har fällt tusentals träd.

Det vet helt enkelt vad de pysslar med och risken att något skulle gå fel är extremt liten. Skulle något ändå hända så tar deras försäkringsbolag hand om det. Så såga inte själv om du inte veta exakt vad du håller på med! 

Knep då du ska inreda med vitt

4 Feb 2022

Vitt är tidlöst, gångbart och ständigt aktuellt! Många tänker att vitt, det är en färg som är kall och opersonlig. Men det finns ju faktiskt en massa nyanser även av vitt. Det är allt från kyligt svala till mjölkigt varma och allt däremellan

Men det krävs ändå lite tanke bakom för att skapa ett inspirerande och trivsamt hem så därför ska jag ge dig lite tips och saker att tänka på när du inreder med vitt. 

Blanda olika texturer

Om du vill få ett rum att vli inbjudande och vamt, trots att du har mycket vit inredning, så är ett bra tips att du blandar olika texturer. Du kan kombinera olika ytor, som mjukt, hårt, lent, blankt, matt och mönstrat så att det blir mer levande och mer personligt.

Kombinera gärna även det vita med naturmaterial. Satsa på detaljer i exempelvis läder, linne, trä och natursten och självklart en massa växter. 

Skapa kontraster

Något som kan vara snyggt i allt det vita, det är att bryta av med kontraster. Det genom att ta in en helt annan färg.  Ljusa kulörer ger ett mjukt intryck i övergången medan mörka skapar kontrast och ett dramatiskt intryck.

Du kan även satsa på att gå ton i ton med olika vita färger. En mix av olika vita toner skänker rummet ett djup och en spännande look. Se även till att ta in olika texturer och material.

Sommarens vita blommor

31 Jan 2022

Varför inte satsa på vackra, vita blommor i trädgården denna sommar. På bilden ser ni Stjärnöga, i vitt. Den blomman trivs i full sol, på varm och skyddad plats. Blommorna sluter sig oftast i mulet väder och på natten. See till att hålla jorden jämnt fuktig, och vattna med näring regelbundet. Passar i rabatt, kruka och balkonglåda.

En annan vacker vit blomma är snöflinga. Den trivs i alla lägen, men blommar mer om den står i halvskugga eller i skugga. Den passar bra att ha i ampel, balkonglåda och kruka. Se bara till att den inte torkar ut!

Blomstertobak är en annan vit, fin blomma. Den trivs i sol eller halvskugga på varm och skyddad plats, i näringsrik jord. Passar bra i planteringar och i rabatt.

Tips för elsäkert hem

1 Jan 2022

Att se över elsäkerheten hemma, det kan vara bra om du har flyttat, renoverat eller fått barn. Börja gärna med att besikta boendet, genom att anlita ett auktoriserat elföretag. Du kan med fördel kontakta en elektriker Mariestad om det är där du bor.

Det kan även vara bra att se till så att det finns en jordfelsbrytare, som fungerar korrekt.

Bra tips för att elsäkra hemmet

Bra saker att göra i äldre fastigheter, det är bland annat att petskydda eluttagen, undvika lösa sladdar, barnsäkra spisen och placera elapparater på en säker plats i sovrummet. Främst då om ni är en barnfamilj. Just detta att ha petskydd, det är ett måste i äldre bostäder. I nybyggda bostäder finns det alltid moderna eluttag med inbyggda petskydd. 

Lösa sladdar är både osnyggt och farligt. Om isoleringen runt sladden skadas, till exempel genom att barn klipper i den eller om den delvis har slitits loss ur en stickpropp, kan den bli direkt livsfarlig. Ett sätt att undvika lösa, långa sladdar är att låta en elektriker installera fler vägguttag.

En annan sak att göra, det är att se till att du bara köper CE-märkta produkter. Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne vilket betyder i överensstämmelse med EU-direktiven.

Du som vill ha en bra lista på att göra hemmet elsäkert, du kan hitta en smart checklista på Elsäkerhetsverkets hemsida. Kolla gärna in den så att du kan göra ditt hem elsäkert.

Funderar du på att renovera?

16 Jul 2020

Funderar du på att renovera hemma? Kanske ett eller flera rum, eller är det hela huset som behöver rustas upp? Då kan det vara bra att ta del av renoveringstips. Det du bör börja med är att sätta en budget för din renovering. Det så att inte kostnaderna så att säga skjuter i höjden. Det är bra att från start veta vad du har råd med och inte. Du kan i förväg kolla upp vad olika saker kostar för att göra en budget som stämmer bra. Räkna in material och eventuell kostnad för hantverkare.  Se till så att du har marginaler att röra dig med, gör alls inte en allt för tajt budget.

Finansiering av renoveringen

Det kan kosta en hel del att renovera. Du måste kunna finansiera det på något sätt. Kanske du har sparat undan pengar, då kan du ta av dem. Annars finns det ju ibland möjligheter att utöka bolånet. Ofta ökar ju dessutom bostadens värde av att du renoverar. Du kkan då göra en omvärdering av den efter.

Göra själv eller ha hantverkare?

Det är bra att tidigt fundera på vad du kan göra eller vill göra själv med renoveringen. Mycket beror så klart på hur händig du är. För vissa saker är det dock ett måste att ta in proffs och det är då det handlar om el eller om vvs. Dessa jobb måste utföras av utbildad och auktoriserade personer. Andra saker är det i stort sett fritt fram att du gör på egen hand.

Behövs tillstånd?

Om du bor i eget hus så har du rätt att göra exakt vad du vill inne i huset. Men vissa förändringar på utsidan kan kräva att du ska ha bygglov. Om din villa ingår i en detaljplan måste du söka om bygglov även vid mindre, yttre förändringar. En sådan förändring kan vara ommålning av fasaden. För hyresrätter är det hyresvärden som ska ge samtycke och du måste kunna göra om på ett fackmannamässigt sätt. Bostadsrätter så gäller det att ha ett tillstånd från bostadsrättsföreningen om det är större ingrepp eller förändringar. 

Är det dags för ett takbyte?

25 Jun 2020

Funderar du på om det är dags att byta taket? Det finns en del tecken som visar på att det är tid att göra just det. Förvisso kan det vara olika beroende på tak, men det finns ett par gemensamma nämnare alla tak har som visar på att det kan vara dags att byta det. 

Det kan vara att det saknas takpannor eller att de är trasiga. Det kan även vara att läkten är skadad, det syns oftast genom att det är ojämnheter i taket. Takbyte kan även vara läge om det är så att undertakets färg är förändrad eller om det finns mögel på vinden. Andra tecken är torrsprickor i papptaket eller att det växer mossa på taket. Ta hjälp av en takläggare, eller gör takbytet på egen hand. Allt handlar om hur händig du anser dig vara. 

Så vet du att det är dags att byta tak

Det spelar ingen roll vad det är för slags tak du har, om du går upp på vinden och känner att det luktar mögel eller att det läcker in vatten, så är det dagt att byta taket. Ibland måste du byta både innertak och yttertak. Dock kan du om du har tegelpannor bara byta innertaket och sedan lägga om takpannorna. 

Det är bra att vara medveten om att ett takbyte kostar mycket pengar, men att det samtidigt är en bra investering. Det är viktigt att därför se till så att du verkligen måste byta taket och inte gör det bara för att du tror det är dags.

Sköt om ditt tak

Tak i sig har en lång livslängd och sköter du bara om det på rätt sätt så håller det desto längre. Du bör alltid hålla taket rent. Dels från kvistar, löv, mossa och alger. Du kan med fördel göra en taktvätt då och då samt även se till att skotta bort snö under vintern. Om du inte tar bort det som ligger på taket så kan det leda till problem som fukt och annat som sipprar ner under och istället förstör taket för dig. 

Gränslöst ljus

2 Jan 2020

Det finns en ny lampa på marknaden. Den heter Fluxo och är världens första smarta lampa. Den ger i stort sett gränslösa möjligheter när det kommer till ljussättning, du kan rikta den åt massor av olika håll, välja olika färg och olika ljusstyrka. Man styr Fluxo med sin smarta telefon, så man behöver sällan resa sig för att skifta ljus.

Kolla in den här videon som handlar om Fluxo - visst blir man sugen?

Ergonomi och design

18 Oct 2019

dålig-ergonomi

Ergonomi och snygg design, det är inget som tidigare direkt har gått hand i hand kan man säga. Man fick liksom välja antingen eller. Det var att ha en ergonomisk stol som var bra för kroppen, eller att ha en stol som var mer snygg att se på, som ett exempel. Dock har det kommit att bli allt mer vanligt att man nu tänker på båda delar. Det eftersom att ergonomi överlag har kommit att bli väldigt viktigt och det på en mängd olika arbetsplatser. Det gör att enorgomiska stolar, sadelstolar, skrivbord, tillbehör till datorerna med mera nu inte bara har snygg design utan de även även just ergonomiska att använda. 

7 tips för ett hållbart skrivbordsarbete

  • Använd en arbetsstol som ger dig en naturlig hållning
  • Ha fötterna på golvet och ta pauser ofta
  • Arbeta med armarna nära kroppen
  • Ha stöd för armarna på ett underarmsstöd eller bord
  • Variera arbetsställningen mellan sittande och stående
  • Placera bildskärmen på armlängds avstånd med övre kanten i ögonhöjd eller lite nedanför
  • Byt till en centrerad ergonomisk mus

Hur arbetsmiljön är utformad och vilka hjälpmedel som finns att använda sig av är oehört viktigt för att förebygga besvär. Ändå har utvecklingen av ergonomiska skrivbordsprodukter stått förvånansvärt still de senaste decennierna. Som tur är så börjar det nu att ändras. Samma sak med andra produkter som är ergonomiska. En bra ergonomisk produkt är anpassad för dig, inte tvärtom, det är bra att tänka på!

Ta bort fläckar från vita kläder

2 Oct 2019

Att älska vita tyger, vit inredning och vita kläder är ett dilemma, för det finns ingen färg som är så svår att hålla i snyggt skick. Vitt blir ju inte mer smutsigt än andra färger, men det syns ju 10 gånger mer. Alla som älskar vita tyger måste känna till knepen för att få bort fläckar på vitt. Här kommer några tips!

Modulhus är lika snygga som arkitektritade

29 Jun 2019

Vackert svenskt hus på landet

Designersaker är ofta lite dyrare än de som är producerade mer på löpande band. Det gäller både kläder, väskor och inte minst hus. Ska man bygga ett nytt hus idag så kan man välja att få ett unikt hus som är ritat av en arkitekt, och som det bara finns ett enda av men det kostar. Har man de extra pengarna att lägga på ett hus så må det vara hänt, men jag finner ingen anledning till att inte välja ett modulhus istället. De tillverkas utifrån en mall och det finns många olika husmodeller att välja mellan. Sen kan man faktiskt tillsammans med hustillverkaren lägga till saker, och även ta bort saker, ur den befintliga designen för att få en mer personlig touch. 

Hur ändrar man?

Man börjar med att leta upp en husmodell som man gillar. Med den modellen som grund kan man sedan diskutera med tillverkaren om att byta plats på olika rum, lägga till ett annat kök och till och med göra två rum till ett. Redan innan huset är byggt. På det viset kan du få ditt drömhus utan att behöva punga ut med hundratusentals kronor för en arkitekt och flera miljoner extra för att bygga huset. Är du på jakt efter hus just nu? Eller letar du efter inspiration? Då kan jag rekommendera Trivselhus.se där du kan hitta flera olika modeller skapade utifrån svenska förhållanden. Där finns både enplans, tvåplans hus och även andra modeller. Kolla gärna in, och se om de har huset du drömmer om. 

Vit och osynlig tandställning

2 Mar 2019

Vi har tidigare rekommenderat SMAJLA, som kan erbjuda dig en tandaställning som inte syns! Se ett filmklipp om lingual tandställning, eller osynlig tandställning. Hur det fungerar och hur de ser ut.

 

Rent och snyggt - Vid varje flytt

17 Feb 2019

Jag har aldrig fått klagomål på städningen när jag har flyttat, och jag har ju flyttat några gånger under årens lopp. Det beror inte på att jag är särskilt duktig på att städa. Inte heller beror det på att jag är en pedant som gör över varje litet utrymme med en tandborste. Nej, min hemlighet är mycket enklare än så. När jag lämnade en av mina första lägenheter så anlitade jag ett städföretag för flyttstädning i Västerås. De var så duktiga att jag genast bestämde mig för att aldrig städa ur en lägenhet vid flytt på egen hand. Jag menar, varför lägga ner timme ut och timme in, när det finns experter som gör jobbet dubbelt så bra, på mindre än halva tiden? 

Funkar överallt

Det spelar ingen roll var du bor i landet heller för den delen, det går att hitta firmor som städar vid utflyttning i minsta lilla by eller stad. Som när en kompis skulle flytta från Borås efter sina studier där. Lägenheten var inte jättestor, men jag gav henne tips om flyttstädning i Borås ändå och jag vet att hon valde att betala dem hellre än att göra det själv. 

Nu vet du min lilla hemlis, och du... Du får faktiskt lov att berätta den för hur många du vill. Att boka flyttstädning är smart, för då vet man att jobbet blir perfekt gjort. Skulle sen hyresvärden ha klagomål kan du alltid be städfirman komma tillbaka och fixa problemet. Fast det har aldrig hänt mig i alla fall. 

Hur kombinera vitt?

22 Jan 2019

Vi älskar vitt. Vi älskar det minimalistiska. Vi älskar luftigt och lätt. Men man kan inte köra med allting i vitt. Inte bara blir vitt väldigt lätt smutsigt, det blir helt platt om det inte kombineras med något annat. Favoritkombinationsfärger till vitt är svart, grått och naturmaterial. Vill man ha det väldigt lätt och luftigt så växlar man det vita med ljusgrått men för lite mer tyngd kan man välja trädetaljer eller rent av svart. Att föra in lite grönt är också ofta väldigt framgångsrikt - gärna riktiga växter i hörnen, men det är ju en smaksak.

← Äldre inlägg