Är det dags för ett takbyte?

Funderar du på om det är dags att byta taket? Det finns en del tecken som visar på att det är tid att göra just det. Förvisso kan det vara olika beroende på tak, men det finns ett par gemensamma nämnare alla tak har som visar på att det kan vara dags att byta det. 

Det kan vara att det saknas takpannor eller att de är trasiga. Det kan även vara att läkten är skadad, det syns oftast genom att det är ojämnheter i taket. Takbyte kan även vara läge om det är så att undertakets färg är förändrad eller om det finns mögel på vinden. Andra tecken är torrsprickor i papptaket eller att det växer mossa på taket. Ta hjälp av en takläggare, eller gör takbytet på egen hand. Allt handlar om hur händig du anser dig vara. 

Så vet du att det är dags att byta tak

Det spelar ingen roll vad det är för slags tak du har, om du går upp på vinden och känner att det luktar mögel eller att det läcker in vatten, så är det dagt att byta taket. Ibland måste du byta både innertak och yttertak. Dock kan du om du har tegelpannor bara byta innertaket och sedan lägga om takpannorna. 

Det är bra att vara medveten om att ett takbyte kostar mycket pengar, men att det samtidigt är en bra investering. Det är viktigt att därför se till så att du verkligen måste byta taket och inte gör det bara för att du tror det är dags.

Sköt om ditt tak

Tak i sig har en lång livslängd och sköter du bara om det på rätt sätt så håller det desto längre. Du bör alltid hålla taket rent. Dels från kvistar, löv, mossa och alger. Du kan med fördel göra en taktvätt då och då samt även se till att skotta bort snö under vintern. Om du inte tar bort det som ligger på taket så kan det leda till problem som fukt och annat som sipprar ner under och istället förstör taket för dig. 

25 Jun 2020