Att lära sig första hjälpen

Vi brukar på denna blogg rekommendera produkter. Bland annat har vi rekommenderat hjärtstartare. Men något annat som även det kan rädda liv, är att du investerar i att gå en första hjälpen kurs. Hos Hjärtgruppen.se hittar du flera HLR-utbildningar. Du kan gå en vanlig generell eller välja HLR för barn som ges till föräldrar och förskolor. De erbjuder även D-HLR för väktare, polis och räddningstjänst, S-HLR för dem som jobbar inom sjukvård, och A-HLR som är för akutsjukvården.

HLR ger dig kunskaper

Dina instruktörer är läkare med erfarenhet inom akutsjukvård och du kommer att få en utbildning som gör att du lär dig vad man ska göra om det inträffar exempelvis en olycka. Varje kurstillfälle är 3-7 timmar, beroende på kurs och på tillval.

Första hjälpen för barn

Att lära sig HLR för barn, kan visa sig vara något du kan ha nytta av, särskilt om du är förälder eller har ett yrke där du träffar barn dagligen. Dessa kurser har 4 timmar per tillfälle och innehåller teori och praktik och behandlar två åldersgrupper av barn. Barn under ett år och barn mellan 1 år och puberteten. Innehåll av kursen är:

  • Kedjan som räddar barn
  • Larma på rätt sätt
  • Anatomiska skillnader mellan barn och vuxen
  • Handla på olycksplats
  • Kontrollera livstecken
  • Skapa öppen luftväg

Du lär dig även lägga ett medvetslöst barn i stabilt sidoläge, mun till mun andning vid andningsstopp, hjärt-lungräddning vid hjärtstopp samt utföra åtgärder vid luftvägsstopp.

28 Aug 2015