Funderar du på att renovera?

Funderar du på att renovera hemma? Kanske ett eller flera rum, eller är det hela huset som behöver rustas upp? Då kan det vara bra att ta del av renoveringstips. Det du bör börja med är att sätta en budget för din renovering. Det så att inte kostnaderna så att säga skjuter i höjden. Det är bra att från start veta vad du har råd med och inte. Du kan i förväg kolla upp vad olika saker kostar för att göra en budget som stämmer bra. Räkna in material och eventuell kostnad för hantverkare.  Se till så att du har marginaler att röra dig med, gör alls inte en allt för tajt budget.

Finansiering av renoveringen

Det kan kosta en hel del att renovera. Du måste kunna finansiera det på något sätt. Kanske du har sparat undan pengar, då kan du ta av dem. Annars finns det ju ibland möjligheter att utöka bolånet. Ofta ökar ju dessutom bostadens värde av att du renoverar. Du kkan då göra en omvärdering av den efter.

Göra själv eller ha hantverkare?

Det är bra att tidigt fundera på vad du kan göra eller vill göra själv med renoveringen. Mycket beror så klart på hur händig du är. För vissa saker är det dock ett måste att ta in proffs och det är då det handlar om el eller om vvs. Dessa jobb måste utföras av utbildad och auktoriserade personer. Andra saker är det i stort sett fritt fram att du gör på egen hand.

Behövs tillstånd?

Om du bor i eget hus så har du rätt att göra exakt vad du vill inne i huset. Men vissa förändringar på utsidan kan kräva att du ska ha bygglov. Om din villa ingår i en detaljplan måste du söka om bygglov även vid mindre, yttre förändringar. En sådan förändring kan vara ommålning av fasaden. För hyresrätter är det hyresvärden som ska ge samtycke och du måste kunna göra om på ett fackmannamässigt sätt. Bostadsrätter så gäller det att ha ett tillstånd från bostadsrättsföreningen om det är större ingrepp eller förändringar. 

16 Jul 2020